pondělí 26. prosince 2016

BIAB 2017 - Help CZ Kapitola 4 - Úvodní obrazovka 1. část Obecný popis

Úvodní obrazovka stručný přehled 

Zdroj: Anglický Help Band-in-a-Box®  2017 kapitola 4, Stana 61 a další :  The Main Screen
 Band-in-a-Box podporuje motivy systému Windows. Pokud bude používat aktuální téma, které jste vybrali v Ovládacích panelech systému Windows k použití pro okna a dialogy.
Hlavní obrazovka umožňuje přímý přístup k hlavním funkcím a nastavením programovým Band-in-a-Box pro jednoduchost a pohodlí během práce

K dispozici je šest různých oblastí na hlavní obrazovce:

  1. Stavový řádek (Status Bar) se používá pro zobrazení zpráv o stavu běžícího programu, názvu a cestě k souboru aktuálně natažené skladby.  Tato oblast také obsahuje Menu (Menu Bar), s typickými Windows Menu pro programová nastavení. Hned pod ním jsou tlačítka Track, kde jsou přiřazeny nástroje a jsou vybrány zvuky. Klepněte pravým tlačítkem myši na názvy nástrojů pro otevření menu nastavení pro tento nástroj.
  2. Hlavní Nástrojová lišta (Main Tool Bar) obsahuje tlačítka pro přímý přístup k důležitým funkcím a menu. Podržte kurzor myši nad libovolné tlačítko pro zobrazení bubliny, která popisuje jeho funkci.
  3. Song Panel obsahuje název skladby a všechna ostatní nastavení ke skladbě jako je jeho tónina, tempo, a nastavení Chorusu. Tlačítko [Song] a tlačítka [Style] nabízejí různé způsoby výběru skladby a stylů, včetně dialogů SongPicker a StylePicker.
  4. Nástrojové lišty Funkce (Function Tool Bars) jsou uspořádány do skupin tlačítek nebo souvisejících funkcí, jako je ukládání, nástroje, pohledy a Tracky.
  5. Indikátor průběhu (Progress Bar) zobrazí časovou osu aktuální skladby.
  6. Mixer je vždy otevřen v pravém horním rohu. Nabízí živou kontrolu nad skladbou s nastavením hlasitosti, Panu, Reverbu a tónu. Podporuje rovněž přiřazení plug-inů a patchů jednotlivých nástrojů a má také zobrazení formou klaviatury.
  7. Chord Sheet Area (Oblast pro vkládání akordůzabírá spodní část obrazovky. Akordové změny k písni jsou zadány do číslovaných taktů (buňky) v listu. Markery částí skladby (A, B, až po X) jsou zde zadávány pro přepínání nyní mezi až 24 Substyly Band-in-a-Boxu. najdete zde také zobrazení Repetic a Zakončení (Endings).

Band-in-a-Box okna mají nyní měnitelnou velikost.

Když změníte velikost okna, Chord Sheet, Notace, a další okna uvnitř hlavní obrazovky se také v proporcích překreslí. To Vám umožní pracovat s BIAB současně s jinými programy na jedné obrazovce. Velikost okna se mezi jednotlivými sezeními s programem pamatují, při jeho ukončení. Stačí na to použít standardní tlačítka Windows okem v pravém horním roku.

Rovněž můžete pro změnu velikosti okna použít okraje zmenšeného okna, klasicky uchopením a tažením zobrazené kurzorové šipky.

Žluté výstražné zprávy a zelené dialogy probíhajících akcí

Uvidíte, že mnoho zpráv Band-in-a-Box se zobrazují jako "Žlutá upozornění" v pravém horním rohu obrazovky. V tomto případě nemusíte reagovat na tato oznámení, přerušením pracovního postupu. Ale v případě, že okno zprávy je zelené namísto žluté, zpráva je speciální dialog typu "Action" a vy můžete na ní kliknout a udělat popsanou akci, jako je například načtení náhradního stylu.

5 komentářů:

  1. Ahoj, při otevření do nového projektu se mi zase zobrazují okna taktů hodně veliké, tak jsme řešili ten problém u nás doma. Tak znovu :-) jak na to aby to bylo trochu kulturní prostředí pro práci při zápisu do taktů. Libor

    OdpovědětVymazat
  2. Sice přesně bez obrázku obrazovky nevidím konkrétní problém ale můžeš zkusit :
    - Nastavení rozlišení tvého monitoru ve windows na 1920x180
    - V tláčitku Preferences (ozubemé kolo) voba Display Hodnotu v Numbers Of Columns nastavit hdonotu např. na 8 taktů na řádek a pod.

    OdpovědětVymazat
  3. Ve stejném okně se dá nastavit i velikost pírmen mezer mezi takty svisle i vodorovně a další

    OdpovědětVymazat