neděle 18. prosince 2016

Band-in-a-Box Základní pojmy 5. Část - Audio Chord Wizard (Akordy z MP3)

Jak dostat akordy z nahrávky?

Poznámka autora blogu: Je vůbec možné automaticky "počítačově" transkribovat (přepisovat do not) audionahrávku? Sleduji tuto diskusi i pokusy o praktické aplikace desetiletí a myslím, že přichází doba a aplikace, které to brzy svedou, když už Google a jiní dovedou rozpoznat každý obličej. 

Pokud jsem v obraze tak nejdále jsou v tomto ohledu specializované aplikace jako například TRANSKRIBE Londýnské firmy Seventh String Software AnthemScoreAudioScore Ultimate (viz také Studie na Výzkumném centrum JAMU). 

Na většině projektů se dočtete, že transkribovat hudbu s pomocí aplikace v počítači, pokud je zdrojem polyfonická skladba se spoustou nástrojů, vokály, bicími a dalšími aspekty současné hudby je nesnadný (někde jsem dokonce četl) složitý matematický problém. Jak říká Maxmilán Peter 
"Nahrát je Papačka, ale znovu to zapsat do not je Babračka"

Audio Chord Wizard v BIAB

Audio Chord Wizard (průvodce zjištění harmonie v Akordech) je koncipován z tohoto pohledu velmi skromně ale v kontextu základní funkce BIAB (automatizovat aranže podkladů a tedy především rytmické složky skladby) velmi efektivně.

Tento úžasný Průvodce BIAB automaticky zjistí akordy z libovolného souboru MP3, WAV nebo WMA (Windows Media Audio) a zobrazí je v Band-in-a-Box.

Stačí vložit do jakýkoli soubor např. MP3 a budete okamžitě vidět rozpoznané akordy v Band-in-a-Box. Jsou zobrazeny na časové ose pod zobrazení audio křivky skladby a v okně Sheet Chord, který ukazuje akordy pro celou skladbu na jedné obrazovce. To vám umožní kliknout na takt v okně Chord Sheet (přehled akordů) a přesunout se do této části skladby.

Tohoto Wizarda není třeba kupovat je standardní součástí všech balíčků BIAB!


Jačko: Tento nástroj docela rád používám v případech kdy u složitější harmonie ucho již tak nefunguje. Práce s tímto nástrojem je sice poměrně snadná, ale je třeba se trochu naučit jej používat a určitě doporučuji napřed důkladně prostudovat buď anglickou velmi podrobnou dokumentaci, nebo si u českého zastoupení absolvovat zaškolení , kdy v ceně je i český PDF manuál s postupy a příklady.

Zajímavým aspektem této práce je pochopení, že transkribovaná skladba není často hraná rovnoměrně, tedy je nutno upravit okamžik prvního taktu chorusu; Je vhodně pokud skladba neobsahuje kvalitní bicí nebo přesnou basu, upravit a klávesou F8 "nakrokovat" začátky taktů; Není úplně špatné pomocí nějakého programu, předem zkrátit skladbu třeba jen na jeden opakující se chorus (AABA 1x, když ve skladbě je třeba 5 x) a třeba i pokud máte pomalejší reakce jako já zpomalit!

Dobře se tímto nástrojem píše basová linka a její použití v tzv. Slash Akorde, t. akordech, které mají za lomítkem předepsaný Bas.  Jedná se většinou ve spektru akordu v jednom okamžiku o nejhlubší tón a ten je vyzvednut v liště akordu Tónem A-G včetně značek "#" a "b". Naposledy jsem použil minulý týden na analýzu předehry basy Ray Browna ve skladbě Oscara Petersona C-Jam Blues.








Žádné komentáře:

Okomentovat