sobota 4. února 2017

SPOTIFY album - Jelly Roll Morton Greatest Hits (2017)

Karel: Jelly Roll Morton je můj oblíbený jazzový autor, už jen proto, že podstatná část jeho skladeb se hrála na mojí jazzové univerzitě, když jsme jako tenorový banjista hrál s Přerovským Academic Jazz Bandem.

Band-in-a-Box versus Morton

V BIAB 2017 je více jak 130 šablon stylů věnovaných Ragtime a Dixielandu a jeho vlivu na další hudební styly. Pokud by jste se chtěli v tomto stylu naučit hrát a aranžovat stride piano, tak aby sedlo do dixielandu nebo gypsy swingu jste s Band-in-a-Boxem na správné adrese.

BIOGRAFIE

Zdroj: Jelly Roll Morton je jedním z prvních velikánů, skladatelů a klavíristů jazzu. Byl talentovaný aranžér, který jako první napsal speciální aranže, které se vešly do limitu 3. minut prvních gramofonových desek na 78-otáček. 

Jako teenager Jelly Roll Morton pracoval v nevěstincích v Storyville jako klavírista. Od roku 1904 do roku 1917 se Jelly Roll toulal po celém jihu. Živil se  jako gambler, čistič bazénů, pasák, estrádní komik a pokud to šlo jako klavírista.  

V tomto přechodném období byl významnou osobou která zasáhla do ragtime a jazzové stylu hry na klavír. Mezi roky 1917 a 1922 hrál na západním pobřeží a potom se odstěhoval do Chicaga, kde začal hrát stride styl na piáno. Jeho sólové nahrávky v labelu Genet byly tak populární, že ovlivnily zásadně jazzovou hru piáno.

Stál u zrodu kapely The Red Hot Peppers, se kterými dělal řadu klasických nahrávek pro vydavatelství Victor.  Jeho nahrávky z Chicaga, New Orleansu a později New Yorku se po jeho smrti staly nesmrtelným zdrojem aranžmá pro revival kapely po celém světě, které dodnes tak jako Academic Jazz Band Přerov hrají ve stylu Dixielandu a ranného Bigbandového aranžmá, kde Jelly Roll Morton jako první aranžoval klarineto-saxofónovou sekci. 
Kompletní biografii i s přehledem skladeb a angažmá v orchestrech najdete v archivu www.redhotjazz.com

Nové album na SPOTIFY

Na SPOTIFY bylo přidána čerstvá reedice z roku 2017 obsahující některé z jeho největších hitů z počátků Blues a Ragtime . Přeji příjemný poslech

Žádné komentáře:

Okomentovat